De 3 landsbyer midt o Als

Hundslev – Almsted – Notmark

Landsbyerne er gået sammen i et fælles landsbylaug kaldet HAN. Målet er sammen at skabe en række aktiviteter der kan generere sammenhold og fællesskab.

Samlingspunktet er Den Gamle Skole i Notmark samt området omkring der er stillet til rådighed af kommunen til forskellige aktiviteter og den bliver flittig brugt. Møder, foredrag, strikkeklub, Hellig tre Konger, krolf, Nimbustræf, Ringridning, Landsbydag, Berna Sennen hundetræf, vikingeklubber og meget andet.

De tre landsbyer rummer en utrolig historie og er omgivet af en skøn natur med et rigt dyreliv. Der er også i området mange stendysser og gravhøje der vidner om livet for flere
tusind år siden.

Et generationsskifte er på vej og flere unge med børn flytter til byerne, hvilket giver liv.

 
Notmark

Notmark var oprindelig byen i Notmark sogn der dækkede landsbyerne Hundslev, Almsted, Notmark, Helved, Notmarkskov og Almstedskov. Der var gårde og husmands-steder der var underlagt skatter og hoveriarbejde under Ruhmohrsgård Len.
Der var desuden høker, bager, skrædder, telefoncentral og urmager.
Til Notmark hører kirken “Vor Frue Kirke” med den smukke gamle præstegård.

Almsted

Almsted er første gang nævnt i år 1196 under navnet Halmstad. Landsbyen er den højst beliggende på Als.
Ved udflytningen i 1700 tallet blev flere gårde udflyttet fra landsbyen.
Ud over gårdbrug har Almsted gennem tiden haft høker, kro, saddelmager, smed, murstensproduktion, mastetelegraf samt tørveproduktion i Almsted lyng.

Hundslev

Hundslev, en lille by på Als i Sønderborg Kommune, har en rig historie og blev engang omtalt som “det lille Paris på Als” på grund af sine mange handelsmuligheder med købmænd, ishus, bank og slagter. Byen var et lokalt handelscentrum, og der kørte endda tog gennem byen, hvilket styrkede dens betydning.
I dag har byen stadig en velfungerende kro, og den nærliggende skov, Dyrehaven, er et populært udflugts-mål. Skoven byder på et meget lille vandfald og er rig på oldtidsminder, hvilket gør området særligt interessant for både natur- og historieelskere.

HAN Landsbylaug

Landsbylauget består af byerne Hundslev, Almsted og Notmark. Formålet er at aktivere beboerne ved forskellige arrangementer og udvikle lokalsamfundet. Landsbylauget har en årlig generalforsamlings hvor der bliver valgt en bestyrelse. Landsbylauget styrer hjemmesiden hvor de forskellige aktiviteter formidles. Hvert halve år udgives en folder med planlagte aktiviteter der omdeles til beboerne. Landsbylauget koordinerer brugen af Den Gamle Skole / Kulturhuset i forbindelse med brugen af de forskellige foreninger og grupper. 
Hjemmeside: hannyt

Notmark Bylaug

Notmark oprindelige bylaug kan føres tilbage til slutningen af 1700 tallet. Her blev der lavet aftale om bærere ved begravelse hvor hver gård og hus blev pålagt at stille. Undlod man dette blev man pålagt en bøde. Her blev nye beboere budt velkommen og tvistigheder kom for dagen. Det afholdtes dengang på den gamle kro.
Det nuværende bylaug blev stiftet i 1975 og har til opgave at koordinere aktiviteter i byen for at få aktiveret beboerne, ung som gammel for derved at gøre byen til et godt sted at bo.
Hvert år er der juletræstænding og sankt hans.
Bylauget samarbejde med Landsbylauget HAN.

Den gamle skole – HAN Kulturhus

Den gamle skole er ejet af kommunen og fungerer som et kulturhus der administreres af HAN Landsbylaug. Den danner rammen om rigtig mange aktiviteter og bliver brugt meget af forskellige grupper.

Vor frue kirke, Notmark

Vor Frue Kirke eller Notmark Kirke i Notmark Sogn på Als er formentlig bygget omkring år 1200. Kirken er indviet til Vor Frue, dvs. Guds Moder, Jomfru Maria. Der er stadig påmalede indvielseskors indvendig på skibets sydmur og korets nordmur.
Kirketårnet er 13 meter bredt og er formodentlig bygget som fæstning og har måske været brugt til kornmagasin, således som det var tilfældet med nabokirken Ketting Kirke.
Den ældste af tårnets to klokker fra 1442, benyttes kun til sammenringning umiddelbart før gudstjenesten. Den anden er fra 1652 og anvendes til morgen- og aften-ringning og til gudstjenestebrug. Denne klokke blev i 1918 afleveret til krigsbrug, men kom aldrig længere end til Sønderborg, hvor den blev fundet og genophængt i 1921.
Hjemmeside: Notmark kirke

Notmark præstegård

Præstegård består af en bindingsværksbygning med stråtag (1688), der rummer beboelse og stald under samme tag.
Til højre ses en mindre bindingsværksbygning (forpagterbolig), ligeledes med stråtag.
Hovedbygningen er opført i bindingsværk med udmurede tavl i røde sten, udført som mønstermurværk med varierende forbandter.
Bygningen er sidst renoveret i 1952 og var i 2016 nomineret som en af Danmarks flotteste præstegårde.
Præstegården var oprindelig firlænget. Den lille lade til venstre for stuehuset blev fjernet i 1940erne og den store lade overfor stuehuset i 1962.
Hoveddøren er en tofløjet fyldingsdør med profileret indfatning og herover en tavle med inskription.

Sognehuset

Notmark Sognehus har været rammen om en række vellykkede arrangementer, der har tiltrukket mange deltagere og skabt et aktivt fællesskab i sognet. Ved indvielsen var der næsten 100 personer til stede, hvor De 3 Tenorer leverede en underholdende musikalsk oplevelse. Siden da har sognehuset dannet ramme om alt fra formiddagscafeer og videoaftener til klassiske koncerter og spændende foredrag.
En række kendte personligheder har allerede besøgt sognehuset, herunder Søren Ryge, Gert Eilrich, Sørine Gotfredsen og Naser Khader, som alle har bidraget med interessante oplæg. Der har også været et inspirerende foredrag om Astrid Lindgren, som trak et stort publikum. Alle disse arrangementer har næsten haft fuldt hus, hvilket vidner om den store interesse og engagement fra lokalbefolkningen. Sognehuset er hurtigt blevet et kulturelt centrum i området og et sted, hvor mennesker samles for at dele oplevelser og inspiration.

Hellig tre konger

Det er en meget gammel tradition hvor man klæder sig ud og går fra dør til dør hvor der er lys. Man bliver budt indenfor og det er så værternes opgave at gætte hvem der gemmer sig bag ud-
klædningen. Man bliver budt på noget at drikke og er man ikke gættet må man drikke med sugerør. Senere på aftenen samles man på Notmark gamle skole hvor de bedst udklædte bliver kåret og så er der fest og dans.

Fællesspisning

Den sidste tirsdag i hver måned er der fællesspisning i den gamle skole. Forskellige grupper melder sig til madlavningen på skift og vælger hvad de vil lave. Menuen der sædvanligvis afsluttes med kaffe og kage betaler man så et mindre beløb for. Der kan så købes drikkevarer til. Det er en meget populær aktivitet og her få beboerne mulighed for at lære hinanden bedre at kende.

Byfest

Den årlige byfest er et stort tilløbsstykke. Det starter med at man mødes ved den gamle skole med alle de transportmidler der skal bruges ved ringridning. Herefter kører man en tur ned af landevejer hen af bygaden og op af Degnebjerget for derefter at returnere til skolen. Så er der ringridning og efter kåringen af vinderne er der kagekonkurrence med kåringen af kagen med det bedste udseende og den bedste smag.
Om aftenen er der spisning i teltet ved siden af skolen.

Krolf

Krolf der er en kombination af golf og kroket, startede op i HAN regi på Notmark gamle skole i 2015. Gruppen er aktiv og har 20 – 25 medlemmer der ugentlig spiller i sommer-halvåret.

Lokalhistorisk gruppe

Lokalhistorisk gruppe startede op i 2021 og formålet var at finde lokalhistorien frem for de tre landsbyer og gøre den tilgængelig for beboerne og turister.
Umiddelbart skulle det ikke være det store arbejde, men det viste sig snart at landsbyerne indeholdt en lang og rigtig spændende historie. Første resultat var en brochure med de gamle vandrestier i sognet. Dernæst blev 24 huse og historier udvalgt for Almsted og Notmark. De er nu klar og der er sat skilte op ved husene med QR coder så man med en mobiltelefon kan få yderligere historie. Der blev samtidig sat plancer op ved den gamle skole med alle skiltene. Der er så lavet en folder for hver af de to landsbyer. Hundslev arbejdes der på nu.

Als vikinger

Als Vikingemarked er en del af det arbejde der udføres af Als Vikingelaug. Formålet med at afholde et Vikingemarked på Als bunder i den store og mangfoldige historie som er kendetegnende for netop denne egn. Der er stort set ingen tidsaldre der ikke er repræsenteret i området. Vi ønsker med vores arrangement at være formidlere af vikingetiden. Det er vores ypperste mål, at give alle en oplevelse, en tilgang, en indsigt og en historisk forståelse for og om hvordan levevilkårene var i tiden.
Hjemmeside: Als viking

Sebbe Als vikingerne

Vikingeskibet Sebbe Als er en originalbygget kopi af vrag 5 fra Skulderlevfundene. Det er et lille krigsskib med 24 årer, sejl og plads til 30 personer. Skibet blev søsat i 1969 og er det ældste sejlende vikingeskib.
Skibets lange historie er dokumenteret i billeder samt andet der opbevares i vort arkiv. Dette arkiv har vi på Notmark gamle skole og har samtidig mulighed for at holde møder, foredrag og generalforsamling.
Hjemmeside: sebbeals.dk

Berner sennen

I 2001 var der nogen Berner ejere som startede op med gåture på Als. Det resulterede så i at træningspladsen blev startet op i 2011 og har siden starten benyttet sig af Notmarks gamle skole og dennes faciliteter.

Nimbus træf

Als Nimbus Klub afholder et årligt weekendtræf ved Notmark skole i august. Alle er velkomne til at kigge forbi lørdag eftermiddag, hvor der er Nimbus ringridning. Vi plejer at være 60 – 80 personer i alderen fra 3 – 89 år fordelt på 35 – 45 Nimbusser.

Læsekreds

Læsekredsen er oprettet under Sønderborg Bibliotek og har eksisteret siden 2009. Vi var 6 personer, da vi startede op. Nogen er holdt op og flere personer er kommet til. Pt. er vi 9.
Vi mødes den 4. torsdag i måneden og taler om den bog, vi alle har læst. Fra biblioteket har vi fået en ”opskrift” på, hvordan vi bedst kan tale om bogen. Vi holder pause i juli og december. I juni måned kommer vi alle med forslag til, hvilke bøger vi har lyst til at læse næste år. Listen afleveres til biblioteket. Vi holder sæsonafslutning, hvor vi spiser et stykke smørrebrød, drikker et glas vin og quizzer om de bøger vi har læst.
,I december mødes vi til gløgg og æbleskiver. Vi ser en film. Det skal helst være en bog vi har læst, som er filmatiseret.

Kreativ Klub

Fra september til maj mødes vi i Kreativ Klub, 

hver tirsdag kl. 14-16. 

Hver især medbringer det håndarbejde, som vi er i gang med. Der bliver strikket, hæklet og syet. 

Der udveksles opskrifter og vi hjælper hinanden med opskrifter og nye og gamle teknikker.  

Der har været arrangeret ture til Krea messer og til Hobbii i Kolding. 

Desuden drikkes der kaffe og snakkes, når vi mødes.

Vandreture i sognet

Lokalhistorisk gruppe har fremstillet en brochure der dækker historiske vandreture i sognet.
Turene går bl.a. af Hoverivejen (e Hovvej) hvor bønderne fra Almsted og Notmark gik og kørte når de skulle på hoveriarbejde på Rumohrsgård.
Der er også kirkestien der blev benyttet af kirkegængere fra Fynshav (Notmarkskov) når de skulle i kirke.
Der er også turen til dyrehaven der rummer flere oldtidsminder (disse kan være svære at finde og flere stier er svært fremkommelige, da man har stoppet vedligeholdelsen).

Reparationscaféen

Alsliners